Podcasts

Även om bloggarna fortfarande har en stark position både på nätet och i det offentliga samtalet så har ändå något av nyhetens behag falnat kring dem. Om man ställer sig frågan vad som är ”den nya bloggen” blir svaret troligen podcasten.

Äldre kvinna lyssnar på podcastDet enklaste sättet att förklara vad en podcast är, det är att beskriva det som en blogg, men med tal istället för text. Man kan även beskriva det som ett radioprogram som distribueras via internet istället för över FM-nätet. Podcasts är nästan alltid gratis att lyssna på, och många radioprogram distribueras även som podcasts. Detta gör att man som svensk kan ta del av precis de program man vill, från kanaler som National Public Radio eller France Culture.

En podcast kan, precis som en blogg, distribueras via RSS. Många podcasts har även en blogg, som ibland inte består av mer än länkar till de senaste avsnitten i olika filmformat, för att kunna strömma eller ladda hem dem. Vanligast är dock att man använder ett speciellt program eller en app för att ladda ned nya avsnitt av podcasten när de publiceras. Det vanligaste programmet som används för detta är Itunes eller Apples podcast-app. De flesta podcasts distribueras via Itunes Store.

Sveriges populäraste podcasts

Många av de svenskar som är kändisar i podcastvärlden är även kändisar på annat håll. Det är också vanligt, precis som med bloggar, att tidningar och tidskrifter publicerar egna podcasts, gärna med kända namn.

Bakom två av Sverige populäraste podcasts står därför, föga förvånande, kända mediemän. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gör en podcast, och detsamma gäller Alex Schulman och Sigge Eklund. Filip och Fredriks producent, Kristoffer Triumf, startade också en egen intervjupodcast, Värvet, som blivit en av de allra populäraste i Sverige. Från början intervjuade han komiker, men med tiden har även personer som Carl-Johan de Geer och Filippa Reinfeldt dykt upp i programmet. Varje avsnitt är minst en timme långt, ibland betydligt längre, vilket ger en fördjupad bild av gästerna, som man kanske inte får på annat håll.