Fördelarna med att välja Bitcoin

Är du nyfiken på Bitcoin? I den här artikeln kan du läsa om grunderna med Bitcoin. Hur fungerar Bitcoin och vad är det för något? Och varför är Bitcoin en bättre investering än andra så kallade “kryptovalutor”?

Kryptovalutan Bitcoin föddes i kölvattnet av finanskrisen 2007-2008. Inledningsvis var det få som brydde sig. Förutom de som var ideologiskt motiverade av idén på en valuta fri från nationellt inflytande förde Bitcoin först en undanskymd tillvaro. Idag är det enkelt att använda sig av Bitcoin. Du kan handla för valutan på många ställen online, och du kan till och med köpa Bitcoin med Swish. Vad har hänt? Efter de inledande åren har Bitcoin omväxlande stigit till enorma värderingar.

Bitcoin har nått rekordvärderingar flera gånger

Det var några år efter att Bitcoin lanserades som valutan började uppmärksammas på allvar. Bland annat genom skildringar av människor som blev rika på att handla med valutan. Ett uppmärksammat exempel var en norsk man som tidigt köpte Bitcoins för en mindre summa pengar i samband med att han skrev en avhandling om kryptovalutor. Han glömde sedermera bort inköpet fram tills han blev påmind om det några år senare då Bitcoins värdering stigit med tusentals procent. Han blev miljonär på kuppen. Bitcoins värdering har nått rekordnivåer flera gånger sedan dess.

En decentraliserad virtuell valuta

Men vad är Bitcoin egentligen? Bitcoin är alltså en så kallad kryptovaluta vilket kan beskrivas som en virtuell valuta. Det finns inga fysiska mynt eller sedlar, alla Bitcoins i omlopp existerar digitalt. Om du själv använder dig av Bitcoin så förvarar du dem i en egen virtuell plånbok. Det finns inte heller någon centralbank som administrerar Bitcoin, ingen central instans som manipulerar valutans värde. Bitcoins värde avgörs helt och hållet av marknaden. Idag finns det många olika kryptovalutor i omlopp (Litecoin, Dogecoin och Ripple är bara några exempel), fördelen med att välja Bitcoin är framför allt två: Dels är Bitcoin den mest väletablerade kryptovalutan, den är i och med det mest praktiskt användbar med god marginal. Att den är såpass väletablerad gör den också mest stabil, och därmed till den säkraste investeringen.