IOTA verkar stå – när de andra faller

Det har snart gått ett år sen det rådde total inflation av kryptovalutor. Det var inte bara Bitcoin, Ethereum och Bitcoin cash som trendade – för den som blev nyfiken dök det upp alla möjliga typer av kryptovalutor. Vad sägs om Marxcoin, AnarchistsPrime eller RussiaCoin? Oftast är dessa kryptovalutor uppbyggda på samma sätt – och rasar ungefär samtidigt – men sedan finns det en uppstickare som levererar ett helt annat system. Tanglesystemet är vad som har gjort IOTA överlägset stabilt.

Man kan läsa om flera större kryptovalutors nedgång, men IOTA går i dagsläget fortfarande plus. Det finns framför allt två anledningar till det: IOTA är, till skillnad från många andra kryptovalutor i kölvattnet av Bitcoin, inte upbyggt av den väldigt energislukande blockchainteknologin. Det man från experternas håll befarar är att ju fler transaktioner blockchain måste hantera, desto trögare blir de. Med det i åtanke förstår man att Bitcoin aldrig var tänkt att växa sig tillräckligt stort, medan IOTA fungerar på precis motsatt sätt.

Att investera i IOTA

Nu är det många som ser köpläge i kryptovalutor. 2017s inflation har lugnat ner sig även om det fortfarande sker drastiska toppnoteringar och störtfall. Bitcoin har över huvud taget fått lite svalare popularitet, men studerar man dagens kurs går IOTA fortfarande uppåt. Att investera i IOTA fungerar på samma sätt som att investera i Bitcoin. Med hjälp av en ”wallet”, du kan välja mellan en light node och en full node, de flesta föredrar light node.

Något som indikerar att IOTA är en kryptovaluta som är värd en mer långsiktig investering i är för att stora märken som Bosch har investerat i dem. Det som gör att IOTA är kostnadsfritt att använda är för att själva transaktionerna i sig ”betalar” för sig genom att bekräfta andra transaktioner. Den fortsatta frågan är: vad kan vi förvänta oss av kryptovalutan i framtiden? Är kryptovalutor bara en fluga, eller början på en ny internationell ekonomisk karta?

Vad är kryptovalutornas framtid?

Dagens ekonomiska system är beroende av globala händelser och styrs från politiskt håll. Anledningen till varför många vänder sig till kryptovalutor idag och ser en framtid i dessa är för att de inte är lika beroende av en politisk hierarki. På börsen rasar fonder och investeringar på grund av sanktioner, medan kryptovalutor inte är beroende av sådana ting. En försvagad tilltro till det politiska etablissemanget skapar hos många en vilja att gå förbi det traditionella ekonomiska systemet. Det sker både på gräsrotsnivå, som många kryptovalutor ju bygger på, men också på högre politisk nivå.

Kanske är därför fallet Ryssland ett intressant exempel. Ryssland har under de senaste åren tagit emot många sanktioner från Europa och USA, vilket skapat en mycket svag rubel. Att rubeln är i så pass hög utsträckning beroende av västerländsk politisk påverkan gör att Putin har allvarliga planer på att skapa en kryptovaluta. Mer om det kan du läsa här, och här.

När även större internationella aktörer ser fördelar med kryptovalutor kommer även andra kryptovalutor dra fördel av det, är mångas spaning.