AI sänkte elförbrukningen för Googles serverkylning

Google satsar stort på artificiell intelligens och har med hjälp av AI nu lyckats sänka elräkningen rejält för kylningen i ett av sina datacenter.

Stora multinationella IT-bolag som Google behöver en mängd servrar för att hålla sina molntjänster igång. Det är även viktigt att hålla servern sval eftersom det utvecklas en hel del värme när en mängd datorer står packade i en och samma serverhall. För att effektivisera sina kylsystem har Google därför tagit hjälp av artificiell intelligens (AI) via sitt dotterbolag DeepMind.

Besegrade världsmästaren i Go

DeepMind fick stor uppmärksamhet i början av 2016 när deras AI AlphaGo besegrade världsmästaren i brädspelet Go med 4-1. Sedan dess har DeepMind även lyckats besegra proffsspelare i schack och StarCraft II med hjälp av AI. Det långsiktiga målet är dock inte att ta fram en AI som kan slå människor i olika spel, utan att lyckas utveckla en mer generell AI som kan ta sig an i princip vilka problem som helst. Den typ av AI som DeepMind utvecklar kallas deep learning, eller djupinlärning på svenska, och är en variant av maskininlärning. I grunden bygger det på att AI:n matas med stora mängder data och utifrån dessa hittar mönster som kan vara svåra, väldigt tidskrävande eller praktiskt omöjliga för människor att upptäcka. Utifrån detta skapar AI:n en lämplig algoritm för ändamålet.

AI i datacenter bara början

  • Google har de senaste åren satsat hårt på att integrera AI i sina produkter och det gäller även i den fysiska världen. Genom att låta AI-teknik från DeepMind ta över kontrollen av kylsystemet i ett av sina stora datacenter har Google nämligen lyckats sänka elräkningen för kylningen av sina servrar med upp till 40 procent.
  • Var femte minut uppdateras den molnbaserade AI:n med data från tusentals sensorer i datacentret. Informationen matas därefter in för analys i det djupa neurala nätverk som AI:n bygger på. Ut kommer sedan ett beslut om vilka åtgärder som ska vidtas för att optimera energiförbrukning och temperatur hos servrarna. Kylsystemet kontrollerar sedan så dessa åtgärder ligger inom säkerhetsmarginalerna, som har satts av mänsklig personal, innan de tillämpas.
  • DeepMind konstaterar dock att en AI som kontrollerar kylningen i datacenter bara är början. Några framtida tänkbara tillämpningsområden som nämns är att förbättra konverteringen i kraftverk, minska energiåtgången vid tillverkning av elektronikkomponenter och för att kontrollera vattenförbrukning.