Blogga på!

Bloggar har funnits ett tag, men ännu finns det folk i alla åldrar som upptäcker det fina i att skriva om sig själv och sina tankar på ett digitalt forum – för andra att läsa. En av dessa är Dagny Carlsson, 105 år och världskänd bloggare.

 

Bloggandet är inte übernytt längre. Det har över tio år på nacken och många av de som skaffade blogg för att skriva en dagbok (fast på nätet) har nog slutat med det för att i stället övergå till att dokumentera sitt liv via bilder på Instagram och Snapchat. Men sen finns det de som har kvar sina bloggar och fortfarande är riktigt framgångsrika, ofta kombinerat med videos på Youtube och/eller konto på Instagram och Snapchat.  Blogg är mer än bara text, det är känslor, bilder och livet på pränt.

Du är aldrig för gammal för att börja blogga

En som faktiskt startade sin blogg när hon var 99 år gammal var ingen annan än den nu folkkära Dagny Carlsson. Hon är numera 105 år gammal och i en artikel i Ekuriren går det att läsa om hur hon inte tycker att man ska ”gamla till sig” och att hon blir arg på hur äldre människor nonchaleras och sedan helt tappar tron på sig själva. Man är nömligen aldrig för gammal och man bara vill, menar hon – och får ha hälsan. Det är bara att börja blogga och köra på, även om man är lite mer fumlig i fingrarna och det tar lite längre tid att förstå allt det tekniska så är det ingen som inte klarar det med lite gott mod och vilja.

Dagny själv fick en gammal dator av sin systerson, köpte instruktionsböcker och lärde sig själv grunderna sedan när kommunen hon bor i arrangerade datorkurser för seniorer så anmälda hon sig direkt. Hon säger att lärarinnan för kursen hade blivit alldeles förtvivlad över att det skulle komma en 99-åring, men sen blev de bästisar under kursens gång.

Det du behöver för att själv komma igång med bloggandet är alltså:

  • Rätt inställning – du ska tycka att det känns roligt och avkopplande att skriva blogg
  • En dator eller surfplatta som du kan skriva på
  • En blogg – starta en på valfri bloggsajt

 

Läs mer om Dagny Carlsson, som signerar sina blogginlägg med ”Bojan”, här.