Kryptovalutor fortsätter att vara populärt bland investerare som letar efter andra alternativ än aktier och värdepapper. Mest känd är bitcoin, men ett flertal andra kryptovalutor har också börjat utmärka sig på allvar. Där märks IOTA som skapades så sent som 2015 och som redan omsätter miljardbelopp. Den har flera fördelar jämfört med andra kryptovalutor.
Ursprungligen var IOTA tänkt att utgöra grunden till Internet-of-Things (IoT) och det är därifrån den fått sitt namn. Projektet leddes av norrmannen David Sønstebø och i december 2015 samlades 1377 bitcoin in för att finansiera utvecklingen. I juni 2016 började man testa tekniken för kryptovalutan och snart var handeln igång på riktigt. Den stora skillnaden mellan IOTA och andra kryptovalutor är att den inte har någon blockkedja, utan istället använder den sig av nätverket Tangle. I huvudsak ger det två stora fördelar. Handeln med IOTA är fri från avgifter och det finns heller ingen begränsning i hur många transaktioner som kan genomföras.
Vilka använder IOTA idag?
Flera internationella och norska företag använder redan IOTA som ett led i att skapa en marknadsplats för att köpa och sälja data. Kryptovalutan har potential att göra den typen av handel extremt enkel och billig, inte minst på grund av de låga transaktionskostnaderna. Bland annat har en del giganter som Microsoft, Fujitsu, Bosch och Accenture visat intresse. Antagligen har det bidragit starkt till att IOTA växer så det knakar. Samtidigt handlar deras intresse inte så mycket om att valutan ska öka i värde, utan mer om hur den kan användas rent praktiskt för att underlätta elektronisk handel.
Några som däremot tjänat stora pengar är grundarna David Sønstebø, Dominik Schiener, Sergey Ivancheglo och Dr. Serguei Popov. De har varit med sedan projektet startades. Eftersom IOTA är skalbart i all oändlighet och bara kommer fungera bättre ju fler som börjar handla med kryptovalutan, finns tydliga tecken på att den kommer börja knappa in på bitcoin i framtiden. Dock handlar det fortfarande om relativt oprövad teknik som fortfarande befinner sig i ett ganska tidigt skede.