Beställ rätt kläder för miljöns skull

Att shoppa kläder online blir allt mer populärt, men det är inte alla kläder som är bra för miljö – därför är det vissa material som kan vara bra att undvika.

Att shoppa online via olika hemsidor och kändisars så kallade bloppisar och liknande är populärare än någonsin. Men är kläderna du köper verkligen bra för miljön? Det finns faktiskt en del saker att tänka på om du vill handla miljömedvetet – oavsett om du handlar på second hand eller nya plagg.

Undvik kläder i dessa material

Något som Expressen listat är vilka material som faktiskt inte är så bra för miljön som man kanske tror, oavsett om de är nygjorda eller köpta på secondhand. Dessa ska du undvika:

  • Bomull – materialet kräver stora mängder vatten att framställa och ofta sys kläderna av barnarbetare även om du väljer att endast köpa ekologisk bomull.
  • Nylon, akryl och viskosblandningar – slits fort och blir noppriga vilket gör att de har en kort livslängd och slängs kort inpå att de köpts vilket blir till onödig konsumtion. Blir lätt noppriga och riskerar då att slängas, vilket leder till ytterligare konsumtion.

En annan viktig aspekt av modeshopping är att handla bara för att det är trendigt just nu. Trender försvinner lika snabbt som de kommer och då hamnar plaggen ofta längst in i garderoben eller så slängs de bort. Likaså när det kommer till att shoppa billiga kläder i stora mängder, ofta kommer du inte värdera dessa plagg lika högt som de plagg du fått betala mer för och billiga kläder är ofta billiga av en anledning – materialet de framställs i är inte tänkt att hålla länge utan kommer slitas snabbt och du kommer kasta dem.

När du shoppar online är det därför bra att tänka på följande punkter för att göra ett bra köp:

  1. Kolla vilket material plagget är tillverkat i
  2. Finns recensioner om plagget eller dess tillverkare?
  3. Undvik billiga massproducerade plagg